Helsinki Finland

Dag 7 – Helsinki

 

Ik weet niet meer welke dag ik dit moet noemen Waarschijnlijk zitten we op dag 7 want we zijn vandaag precies een week weg. Het lijkt al enorm veel langer. Komt vast van al die volle programma’s die we aflopen.

 

Ik heb net de laatste rozerode streep van de zon zien verdwijnen in het westen terwijl we zo’n 3 uur zuidelijk varen vanuit Helsinki. Het was 1 van de meest spectaculaire zonsondergangen die ik in lange tijd heb gezien. En dat na een wederom een fantastische maaltijd in ons restaurant op deck 3, tafel 4.

De wijn was heerlijk en de guitig ogende, vleierige wijnkelner had plezier in onze bestelling. Werkelijk waar, als ‘ie nog even doorgaat, moeten we hem toch echt rapporteren. Wat een enorme flirt. Zeer tot ongenoegen van onze mannelijke tafelgenoot die het allemaal maar flauwekul vind en overdreven. Mannen! Die jongen bedoelt het goed en is alleen maar aardig (op commissie?)

 

Vandaag stond Helsinki op het programma. Ik moet zeggen na Estland en Rusland was het een verademing qua gidsen. Een prima gids, die haar verhalen over Finland flink doorspekte met droge humor.

Je krijgt wel bewondering voor de Finnen hier. Ten eerste is het bijzonder schaars bevolkt. Slechts zo’n 5 mio. Inwoners op een oppervlakte groter dan Engeland of Duitsland. Dan de overheersingen die de Finnen eeuwenlang hebben moeten ondergaan. Als het niet de Zweden waren, dan waren het wel de Russen. En die laatste hebben nog steeds een oud stukje Finland overgehouden na de 2e wereldoorlog. Inmiddels willen de Finnen dat deel niet meer terug. Dat is economisch niet echt aanlokkelijk. Bovendien de mensen die daar wonen zijn reeds 65 jaar Russisch, dus die kun je moeilijk weer Fins maken.

Een fijn voordeel van de ooit Zweedse overheersing is dat in Finland alles 2-talig is Fins en Zweeds. Het Zweeds is voor ons Nederlanders vrij snel te begrijpen. Fins daarentegen is een hopeloze taal. Niet te lezen en totaal geen aanknopingspunt in te vinden. Fins, Ests en Hongaars zijn aan elkaar verwant, maar alle 3 de landen verkondigen dat ze niets van elkaar begrijpen.

Finnen kennen geen geslachtsvorm of tegenwoordige, toekomstige of verleden tijd. Dit lossen ze op door achter de basiswoorden allemaal achtervoegsels te plakken. Het kan voorkomen dat 1 woord een hele regel lang is. Zoals ze zelf zeggen” Finnish has no sex and no future”

 

Wederom goed weer gehad, op een heel kleine spetterbui na. We worden telkens gewaarschuwd om vooral plu’s en jassen mee te nemen, maar tot nu toe niet nodig gehad.

Finland is ook al weer zo’n schoon land. En een sociaal land. Op ons eerste deel van de tour reden we door Helsinki naar het oude stadje Porvoo. Ooit een van de hoofdsteden. En route werden we dus vergast op alle goede sociale voorzieningen die het land telt. Wat wil je ook, riepen Mia en ik in koor. Finland heeft een VROUW als president. De scholen zijn gratis, de ziekenzorg is gratis, je krijgt 10 maanden zwangerschapsverlof die je met je ega kunt delen. En als je zorgt dat je maar flink zwanger blijft, tjonge, dan loop je binnen. Kunnen de boerenkindjes niet naar een school dichtbij dan is er een systeem van taxi’s die van overheidswege de kinderen oppikken en naar school brengen. Ook universiteiten zijn gratis of in ieder geval kost het naar rato. Onze gids denkt ook dat de criminaliteit erg laag is in Finland. “je hoeft niet te stelen”, zo stellen ze, “dat doet de overheid al voor je” Dus ook een zeer progressief belastingstelsel. Nog even en het klonk te mooi om waar te zijn en wilden we subiet emigreren. Toen zag ik vanuit de bus toch een gebouw met een hoge muur met daarop prikkeldraad. Helemaal zonder criminelen zijn ze dus niet.

 

De toch door het platteland was prachtig. Veel bossen, voornamelijk bestaande uit dennenbomen, sparren en berken. Vooral die laatste zijn populair. Ik geloof dat elke Fin een sauna in huis heeft en soms wel 2. De takken van de berkenbomen worden hierbij gebruikt om niet alleen uiterlijk, maar ook innerlijk gereinigd te worden. Hm. Ik weet het zo net nog niet. In Rusland deden ze dat weer niet. Vieze jongens die russen of???? Finnen zijn masochisten. Zo kwamen ze niet op ons over.

Wel zijn het niet de meest knappe mensen op deze aardkloot. Ik heb als souvenir een ontzettend leuke Troll gekocht en deze leek toch op heel wat Finnen.

 

Wat kent Finland nog meer? Buitenhuizen ook hier, enorm veel meren en vriendelijke mensen

Ze spreken dus zoals gezegd minstens Zweeds naast het Fins en zeker Engels. Dat is heel normaal. Graag nemen ze er nog een taal bij.

 

In het noorden van Finland leeft weer een compleet andere bevolkingsgroep. De Lappen. De Finse Lappen spreken 3 van de 5 Lapse dialecten die er bestaan. Iemand die graag talen leert moet hier eens een jaartje komen wonen.

Het liefst in de zomer natuurlijk. Hoe ik dat weet? Dankzij het zeer uitgebreide weersoverzicht van onze gids. De zomermaanden in het zuiden zijn er zeker wel 5. Dan is het lang licht en kunnen de temperaturen hoog worden. Kom je meer in het noorden dan weet je je verzekerd van sneeuw bijna het hele jaar door. Ze hebben zelfs kampioenschappen skiën in juni. Nee het noorden is gemiddeld 7 maanden zeer koud en donker. Dus ik zie me nog niet met een Lapje hokken.

 

Het stadje Porvoo was schattig, zoals wij ook onze toeristen Marken schattig laten vinden. Oude huisjes, een kathedraal die in midden europa als de buurtkerk zou worden betiteld. Toch had het wat. We waren stiekem een beetje smoor op dit stuk Finland.

De lunch was eindelijk eens geen kip! Een heerlijke salade vooraf met versgebakken brood. Donker brood en niet dat laffe wit dat we hier op de boot krijgen. Daarna een lekker stuk vlees en verse bessen met koffie na. Ik bedoel natuurlijk de vrucht en niet het likeurtje.

 

Ik zat even buiten wat af te koelen en kwam aan de praat met een oudere heer in rolstoel. Ik vroeg hem hoe hij zijn 2 dagen in Rusland had gevonden. Prachtig antwoordde hij, alleen jammer dat ze zulke rot gidsen hadden gehad. Ik moest lachen en vroeg hem, was er soms een Helena bij? Nou, de stortvloed was niet te stuiten. Wat een ‘bitch” was dat mens. Ze blijkt zich dus niet alleen bij de 2e dag van Mia en Theo zo onuitstaanbaar te hebben gedragen, maar ook de 1e dag bij een andere groep. Ik denk dat die klacht er nu van meerdere kanten zal komen. Jammer toch dat zo’n vervelend stuk vreten, nest, de mensen hun dag kan bederven.

 

Na de lunch, die overigens in een nog werkende distilleerderij werd gebruikt, reden we door de “fields of barley” weer richting Helsinki. Met dat graan wordt trouwens veel gedaan. Onder andere dus drank stoken en brood bakken. De pulp die overblijft wordt als koeienvoer gebruikt. De uitdrukking in Finland is dan ook “zo dronken als een koe” zijn.

 

Eenmaal terug in Helsinki kregen we nog een stadstour, waarbij onze gids zonder opdrijven en schreeuwen het hele clubje goed wist te motiveren om op tijd terug te zijn. We zagen uiteraard Sibelius, Finland’s componist. Niet hijzelf uiteraard, maar wel alle monumenten en muziekgebouwen naar hem vernoemd. We zagen bijna alle universiteiten, winkelcentra, treinstations en zelfs nog het oude Olympisch stadion dat in de jaren 50 dienst deed als.

Helsinki is vele malen compleet verwoest geworden. Of door brand of door platbombarderen, dus veel ouder dan zo’n 150 – 200 jaar zijn de gebouwen niet. Leuke anekdote vond onze gids dat ooit de russen de technische school van Helsinki wilden bombarderen, maar helaas hun eigen ambassade in de as legden. Ik kreeg het gevoel dat de Zweden wel oke zijn, maar ze niet veel op hebben met Rusland. Althans zeker niet met de Soviet-Unie.

 

Die Finnen hebben het niet makkelijk gehad, maar ze zijn nu onafhankelijk en dat houden ze graag zo.

Tijdens een van de stops in de stad scoorden we nog een mooi Scandinavisch vest en andere, wat kleinere souvenirs, waarna we besloten even een biertje te drinken op het terras.

Finland zorgt goed voor zijn mensen, maar tjonge…. daar hangt een prijskaartje aan. De drank is niet te betalen zeg!! € 17,00 voor 3 biertjes. Daar gaat weer een kind naar school van.

 

Als laatste op de lijst van bezienswaardigheden stond de kerk in de rotsen op het programma.

Deze kerk is uitgehouwen uit de rotsen. Uit vele inzendingen van architecten hebben 2 Finnen dit gewonnen. Alle andere Finse architecten niet. Je zult wel denken wat zegt ze nu, maar vergeef me. Ik kan die namen absoluut niet onthouden, laat staan schrijven of opnoemen. Vast iets met veel aaaiiiooiuuuoi klanken. Pikiwedia zal het vast wel weten mocht je geïnteresseerd zijn.

 

Nog als afsluiter:

een vervelende. Finland stikt van de muggen!!!!! Als je gaat neem prikweg of zoiets mee. Ik heb 3 vette bulten op mijn benen. Sommige muggen zijn zelfs ware vleeseters.

 

Luister ook eens naar Finlandia van Sibelius.

 

Dank je wel op het Fins = Quito… (fonetisch) en belangrijk, proost is Kippis (wederom fonetisch).

 

Ik vond het een geweldige dag en fijn land. Een aanrader.

 

Morgen een relax dag op zee. Kunnen we sjoelen, pokeren, puzzelen, handdoeken vouwen leren, Tai Chi-en om 08.00 uur (dacht het niet), schaken, dammen, volleyballen……… of gewoon lekker uitslapen, in de zon zitten in een dekstoel met een goed boek en een van de heerlijke dag cocktails naar binnen zuigen.

 

Het casino raad ik af. Je wint bijna nooit wat. Die kasten zijn vast gemanipuleerd haha…

 

Tot morgen

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s